Γεννήθηκε το 1966 στην κωμόπολη Βάρδα της Ηλείας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Είναι παντρεμένος με την Παιδίατρο-Νεογνολόγο Ζωή Ηλιοδρομίτη και έχει δύο γιούς, το Διονύση και το Γιώργο. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στη Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Επισκέπτης Καθηγητής(Visiting Reader) Μαιευτικής και Ιατρικής Εμβρύου στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου St George’s. Από το έτος 2018 εργάζεται στην Γ΄ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Π. Νοσοκομείο Αττικόν, ενώ νωρίτερα υπηρέτησε ως λέκτορας και επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής(2021 μέχρι σήμερα).
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ξεκίνησε το έτος 2007 και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στη Μαιευτική και Γυναικολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο(2001). Μετά την λήψη της ειδικότητας της Μαιευτικής Γυναικολογίας συνέχισε την μετεκπαίδευσή του κατά το έτος 2002 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Guy’s and St. Thomas’ του Λονδίνου. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ιατρική Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ζει στην Αθήνα μέχρι σήμερα(2022). Η διδακτορική του διατριβή εκπονήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα “Φλεγμονή και πρόωρος τοκετός”. Μεταξύ 2016-2019 μετεκπαιδεύτηκε και πάλι στο Λονδίνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St George’s, ωστόσο μοιράζοντας αυτή την φορά το χρόνο του μεταξύ των Πανεπιστημίων Αθηνών(ΕΚΠΑ και Αττικό Νοσοκομείο) και Λονδίνου(St George’s).
Συνέγραψε ή επιμελήθηκε 20 επιστημονικά βιβλία/εγχειρίδια στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα και βραβεύτηκε τέσσερις φορές για το ερευνητικό του έργο. Έχει περισσότερες από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Αγγλική γλώσσα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού και το δημοσιευμένο έργο του έχει αναφερθεί σε επιστημονικές μελέτες περισσότερες από 4.000(citations) από άλλους επιστήμονες της Ελλάδος και του εξωτερικού. Με πρωτοβουλία του αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας και είναι επιστημονικός υπεύθυνος και πρώτος συγγραφέας 25 κατευθυντήριων οδηγιών και 10 συγκαταθέσεων. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον εστιάζει σε θέματα ιατρικής εκπαίδευσης, ανθρώπινης αναπαραγωγής, υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προσομοίωσης και υπερηχογραφίας καθώς και στην μελέτη του πρόωρου τοκετού, της υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου, εμβρυϊκών συνδρόμων και ανωμαλιών. Η έρευνά του έχει συμβάλει καθοριστικά στην πληρέστερη κατανόηση του ρόλου των φλεγμονωδών μεσολαβητών στο αμνιακό υγρό και της φλεγμονής των ιστών σε μαιευτικές και γυναικολογικές παθήσεις.
Προσκεκλημένος ομιλητής σε περισσότερες από 350 διαλέξεις σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια. Έχει οργανώσει, διευθύνει και ομιλήσει σε περισσότερα από 150 πρακτικά σεμινάρια στην Ελλάδα και την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων σεμιναρίων Μαιευτικής και Γυναικολογικής Υπερηχογραφίας, Καρδιοτοκογραφίας, καθώς και Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής στη Μαιευτική και Γυναικολογία. Επιπλέον, διοργανώνει και διδάσκει στην Ελλάδα στα σεμινάρια Βασικών Πρακτικών Δεξιοτήτων στη Μαιευτική και Γυναικολογία του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου(RCOG) και στα Σεμινάρια Βασικής και Εξειδικευμένης Υπερηχογραφίας την Διεθνούς Εταιρείας Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία(ISUOG).
Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικού και Γυναικολογικού Επείγοντος όπως και Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης της Διεθνούς Εταιρείας Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία με έδρα το Λονδίνο. Είναι επίσης μέλος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΜΣ “Παθολογία της Κύησης”. Επιπρόσθετα είναι ο ιδρυτής Αναπληρωτής Εκδότης και Συντάκτης του ξενόγλωσσου περιοδικού της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας HJOG.
Ως Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας το έτος 2022 το σχέδιο νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το οποίο ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων και με το οποίο εισάγονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Συμβάλλει σημαντικά στην ιατρική εκπαίδευση, στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά στους τομείς της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της πιστοποίησης στη Μαιευτική και Γυναικολογία. Τον Φεβρουάριο 2020 κατόπιν ομόφωνης ψηφοφορίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων(RCOG) του Ηνωμένου Βασιλείου του απονεμήθηκε στο Λονδίνο ο υψηλότερος τίτλος του Κολλεγίου, αυτός του Επίτιμου Εταίρου(Fellowship Honoris Causa) “για την αφοσίωσή του και τα εξαιρετικά του επιτεύγματα στην υγεία των γυναικών”.