Τροποποίηση οδηγιών για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε περίοδο ύφεσης του COVID-19.
Οδηγίες προς τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τις Τράπεζες Κρυοσυντήρησης για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε περίοδο ύφεσης του COVID-19, κατόπιν εισηγήσεως του κ. Σωτηρίου Τσιόδρα Καθηγητού Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Προέδρου Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.
Α) Διενέργεια Rapid Tests πριν από Ιατρικές Πράξεις:
- Σε περίπτωση θεραπείας με σπερματέγχυση ο σύζυγος και η σύζυγος (ή αντιστοίχως: ο και η σύντροφος) υποβάλλονται 24 ώρες πριν σε rapid test.
- Σε περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης με φρέσκο ωάριο και σπέρμα, μία μέρα πριν την τελική πυροδότηση με χοριακή γοναδοτροπίνη (ή ανάλογη ουσία) ή περί την αυτόματη αιχμή LH διενεργείται rapid test στην γυναίκα και πριν την λήψη σπέρματος στον άντρα.
- Σε περίπτωση απόψυξης ωαρίων για γονιμοποίηση διενεργείται rapid test μία μέρα πριν τη λήψη σπέρματος στον άντρα και μία μέρα προ της εμβρυομεταφοράς στη γυναίκα.
- Σε περίπτωση εμβρυομεταφοράς, η σύζυγος θα υποβάλλεται 24 ώρες πριν την εμβρυομεταφορά σε rapid test.
- Σε άνδρες οι οποίοι πρόκειται να δώσουν σπέρμα θα διενεργείται rapid test 24 ώρες πριν τη λήψη σπέρματος.
- Σε περίπτωση ωοληψίας για κρυοσυντήρηση ωαρίων διενεργείται rapid test στην γυναίκα μία μέρα πριν την τελική πυροδότηση με χοριακή γοναδοτροπίνη (ή ανάλογη ουσία) ή περί την αυτόματη αιχμή LH.
- Σε όλες τις ιατρικές πράξεις που χορηγείται αναισθησία οι ασθενείς υποβάλλονται σε rapid test την προηγούμενη μέρα.
Β) Κατάργηση του triage με συνέχιση της αυτό-αναφοράς συμπτωμάτων από τα υποβοηθούμενα πρόσωπα και τη συνέχιση καλών πρακτικών πρόληψης.
Γ) Διαχείριση Θετικών Ασθενών στον COVID-19
- Σε θετικές στον COVID-19 γυναίκες δεν διενεργείται ωοληψία, ακυρώνοντας τον κύκλο.
- Σε θετικούς στον COVID-19 άνδρες δεν προχωρούμε σε λήψη σπέρματος.
- Σε θετικούς στον COVID-19 ασθενείς δεν διενεργείται εμβρυομεταφορά και σπερματέγχυση.
- Σε επείγουσες καταστάσεις, όπως η ανάγκη γονιμότητας σε ογκολογικούς ασθενείς, συστήνεται εξατομικευμένη προσέγγιση. Ειδική μέριμνα για τους ογκολογικούς ασθενείς με επείγουσα ανάγκη, με λήψη μέτρων υψηλής προστασίας (π.χ. αρνητική πίεση χώρου, πλήρης χρήση PPE).
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΙΣΜΗΝΗΚΡΙΑΡΗ
ΟΜ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Διαβάστε εδώ το PDF