Στην έκδοση σύστασης για τον εμβολιασμό κατά του CΟVID-19, σε άτομα που θα ξεκινήσουν θεραπεία ή βρίσκονται σε διαδικασία Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προχώρησε η Αρχή, μετά τη Β΄ Συνεδρίαση της Επιτροπής στις 24.5.21.

 

Η Aρχή επισημαίνει ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στο εμβολιασμό τους λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία τους, το ιατρικό τους ιστορικό και την ενημέρωσή τους από τους θεράποντες ιατρούς για τα οφέλη και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων.

 

Σύμφωνα με την Αρχή, ο εμβολιασμός κατά της CΟVID-19 θα πρέπει να απέχει χρονικά 7 ημέρες από επεμβατικές τεχνικές  ΙΥΑ, όπως η ωοληψία, προκειμένου τα ήπια συμπτώματα που μπορεί να ακολουθήσουν τον εμβολιασμό να μην αποδοθούν σε πιθανές επιπλοκές της τεχνικής.

 

Οι δότες που θα εμβολιαστούν κατά της CΟVID-19 θα πρέπει επίσης να απέχουν μια εβδομάδα από την χορήγηση γενετικού υλικού ή εφόσον εκδηλώσουν συμπτωματολογία μετά τον εμβολιασμό τους, θα πρέπει να απέχουν από την χορήγηση γενετικού τους υλικού για  7 ημέρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων τους.

 

Σημειώνεται ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι σήμερα δεν εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων στην εγκυμοσύνη, αλλά η ακριβής δράση τους δεν έχει ακόμα πλήρως διερευνηθεί. Δεδομένου ότι, η επιστημονική γνώση σχετικά με τη νόσο COVID-19 αλλά και με τα αντίστοιχα εμβόλια εμπλουτίζεται με γοργούς ρυθμούς, η παρούσα σύσταση μπορεί να αναθεωρηθεί ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα που θα προκύψουν.